top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαΣώρρας Νικόλαος

Κρουστικός υπέρηχος (shock wave therapy): μία σύγχρονη λύση στη θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου


O κρουστικός υπέρηχος (shock wave therapy) αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, ιδίως στις περιπτώσεις που τα άλλα θεραπευτικά μέσα έχουν αποτύχει. H αποτελεσματικότητα της μεθόδου στηρίζεται σε παγκόσμιες κλινικές μελέτες, ενώ σε πολλές χώρες του εξωτερικού το κόστος θεραπείας καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα. Τα οφέλη της θεραπείας μεγιστοποιούνται όταν η θεραπεία shock wave συνοδεύεται απο χρήση μυοσκελετικού υπερήχου, καθώς δίνεται στον ιατρό η δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και η ικανότητα πιο εντοπισμένης κατεύθυνσης των κρουστικών κυμάτων.


Οι κύριες παθήσεις στις οποίες ενδύκνειται η θεραπεία shock wave είναι:

  • Παθήσεις ώμου: ασβεστοποιός τενοντίτιδα

  • Παθήσεις αγκώνα: έσω-έξω επικονδυλίτιδα

  • Παθήσεις ισχίου: τροχαντηρίτιδα

  • Άκανθα πτέρνας-πελματιαία απονευρωσίτιδα

  • Μυοπεριτοναϊκός πόνος σε αυχενικό σύνδρομο,οσφυαλγία κ.λ.π


Πώς δρά το shock wave; Η διοχέτευση κρουστικών κυμάτων στους ιστούς ενεργοποιεί την διαδικασία αυτό-επούλωσης του οργανισμού, αυξάνοντας την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της πάσχουσας περιοχής, διαλύει τενόντιες επασβεστώσεις και διεγείρει την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων, μειώνοντας έτσι τον πόνο και αυξάνοντας την αντοχή του στο μηχανικό φορτίο.


Η θεραπεία με τον κρουστικό υπέρηχο είναι μη επεμβατική και αναίμακτη. Μικρή ποσότητα gel απλώνεται στην πάσχουσα περιοχή και στη συνέχεια τοποθετείται η κεφαλή των υπερήχων. Η διάρκεια της κάθε θεραπείας είναι 10 λεπτά και μπορεί να απαιτηθούν 3 έως 8 συνεδρίες για την επίτευξη μέγιστου θεραπευτικού αποτελέσματος.


Πριν την εφαρμογή της θεραπείας, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τίθεται ιατρική διάγνωση ώστε να διαπιστωθεί αν όντως ο κρουστικός υπέρηχος έχει ένδειξη στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και να αποκλειστούν πιθανές αντενδείξεις όπως η οξεία φλεγμονή αυτοάνοσων νοσημάτων, οι νεοπλασίες, η λήψη αντιπηκτικών κ.λ.π.


Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι τα εξής:

  • Είναι αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία που διενεργείται σε λίγο χρόνο σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου.

  • Εφαρμόζεται χωρίς χρήση φαρμάκων,τοπικών αναισθητικών.

  • Θεωρείται ανώδυνη και καλά ανεκτή θεραπεία από το σύνολο των ασθενών.

  • Έχει ελάχιστες παρενέργειες.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page