top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαΣώρρας Νικόλαος

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου και συντηρητική θεραπεία


Μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Άλγος στην περιοχή του ώμου όταν χτενίζετε τα μαλλιά σας, όταν μεταφέρετε τα ψώνια του σούπερ μαρκετ ή ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από ασβεστοποιό τενοντίτιδα.


Η νόσος χαρακτηρίζεται από φλεγμονη του τένοντα, πιο συχνά του υπερακανθίου, με εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Η διάγνωση συνήθως γίνεται μετά από ακτινογραφικό ή υπερηχογραφικό έλεγχο, ενώ σπανιότερα απαιτείται μαγνητική τομογραφία. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις μια απασβέστωση αποτελεί τυχαίο εύρημα και δεν συνδέεται απαραίτητα με τα συμπτώματα του ασθενούς.



Η πάθηση ακολουθεί μια εξελικτική πορεία από τον σχηματισμό ως την επαναρροφησή της και έτσι στο 70% των περιπτώσεων η κατάσταση υποχωρεί αυτόματα χωρίς κάποιου είδους παρέμβαση. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης που ανάλογα την περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη-παυσίπονη αγωγή, έγχυση κορτικοστεροειδών, φυσικά μέσα θεραπείας και θεραπευτική άσκηση.


Τα τελευταία χρόνια, στα συντηρητικά μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας, προστέθηκε ο κρουστικός υπέρηχος (ShockWave Therapy). Πρόκειται για τεχνολογικό επίτευμα των τελευταίων ετών όπου υψηλής ενέργειας κρουστικά κύματα διοχετεύονται στην απασβέστωση, προκαλούν τον θρυμματισμό της, βοηθούν στην επαναρρόφησή της και κατά συνέπεια επιτυγχάνουν την υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής. Η μέθοδος είναι αναίμακτη, ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες και πραγματοποιείται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Κάθε συνεδρία διαρκεί 10 λεπτά και απαιτούνται συνήθως 5-7 συνεδρίες. Για τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος προτείνεται η χρήση των κρουστικών κυμάτων να γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.

bottom of page